Aprende español con audiotextos gratuitos

Sunday, January 20th 2019 820 published chapters 11847 users
select your language: | Español | English |
User:   Password:      Forgot my password - New user

Eten inSpanje:bars, restaurants, herbergen,kroegen,eethuizen, enz (by AG)

De bezoeker die aankomt in Spanje, heeft over het algemeen onder meer de bedoeling omte proeven en te genieten van de culinaire rijkdom van dit land.Groot is hun verbazing wanneer ze hier worden geconfronteerd met een enorme verscheidenheid van bedrijven die voedsel serveren en verschillende benamingen hebben: bars,eethuizen,herbergen,kroegen,restaurants,tavernes,cafétarias,eetkraampjes...Bijna in al deze gelegenheden kan je eten, maar het is interessant om het belangrijkste verschil tussen het één en het ander te kennen, want kennelijk is de naam die ze gekregen hebben niet toevallig en over het algemeen verwijst deze naam naar het soort eten en drinken dat men er serveert.

Laten we beginnen met het uitleggen van wat een restaurant is, zonder twijfel is dit een van de gelegenheden die het meest voorkomen en erg veel faciliteiten heeft, waar je ook gaat. Het bestaat uit een lokaal waar ze maaltijden en diners serveren om deze ter plaatse te gebruiken .Enkelen geven ook de mogelijkheden om de maaltijd mee te nemen, ook al is dit niet het meest voorkomend. Bijna allemaal beschikken ze over een menukaart waarvan de klant kan kiezen wat hij wilt en velen hebben ook een dagmenu, dit is een beperkt menu van voorgerecht,hoofdgerecht en dessert(meestal heeft men meer dan drie keuzemogelijkheden),bedacht voor mensen die dagelijks op restaurant eten vanwege hun werk. Deze optie is altijd goedkoper dan te kiezen van de kaart.

Een ander vaak voorkomende gelegenheid is 'de cafetaria'. Dit is een typische plaats om je vrienden te ontmoeten en samen een koffie te drinken en een tijdje te kletsen. Deze zijn niet gespecialiseerd in het serveren van maaltijden, ook al bieden enkele wel een dagmenu aan,in ieder geval is er steeds een ruime keuze aan broodjes,snoep enz... om je koffie of drankje te vergezellen.

Als je door de Spaanse straten wandelt ga je ook vaak de beroemde bars tegenkomen. In dit geval zijn dat gelegenheden waar men gespecialiseerd is in het schenken van drank:frisdranken, wijnen, alcoholische dranken....maar ook overal serveren ze koffie en iets te eten bij je drankje.(hapjes,tapas,enz) In deze plaatsen zijn er meestal weinig tafels om te gaan zitten, en het meest gebruikelijke is er te blijven staan, want de tijd die men er blijft is meestal niet lang ,meestal tussen een kwartier en een half uurtje.

Minder bekend zijn de “eethuizen” en de “herbergen”.Een eethuis is een zaak gespecialiseerd in maaltijden, vaak typische gerechten van een streek,maar ze onderscheiden zich ook door het serveren van lekkere stoofschotels van vlees of vis,ze zijn gericht op de verfijnde keuken. Nochtans, verwacht niet om in een eethuis te kunnen ontbijten of er koffie,frisdrank enz te drinken,want daaraan wordt er door hen niet gedacht. Typisch is naar een eethuis gaan en er een een karakteristieke Spaanse schotel te eten, goed klaargemaakt en vergezeld met een lekkere wijn.Echter nuanceert men vaak door te zeggen dat een eethuis kan worden uitgebreid door de herberg, ook al zijn deze gewoonlijk eenvoudiger en goedkoper.

Over de de kroegen en tavernes(beiden gelegenheden zijn vergelijkbaar en kunnen we tegelijk behandelen),Het zijn plaatsen waar men voornamelijk alcohol, kleine tappas en hapjes serveert. Nochtans is deze plaats het meest geschikt om er wijn vergezeld met enkele bijpassende tapas te gaan proeven en er geanimeerd te praten met de vrienden.Er zijn lokalen waar men tafels heeft om aan te gaan zitten, ook al staat het grootste gedeelte van het publiek er recht, omdat het typisch is meerdere bars te bezoeken tot met een volledig maal heeft gehad en daardoor blijft men meestal niet lang in één zaak.

Als laatste gaan we een gelegenheid bespreken die erg typerend is voor Spanje, vooral aan de kusten: de beroemde “eetkraampjes”:Dit zijn plaatsen waar men normaal tafels in open lucht voorziet en vaak geen dicht gebouw heeft( het zijn eerder een soort tenten of open lokalen)waar men frisdrank en alcoholische drank serveert en gemakkelijk klaar te maken eten zoals hapjes ,tapas en gerechten en ook snacks en broodjes.Zij lijken erg op de bars, ondanks dat zoals we reeds gezegd hebben het gewoonlijk eenvoudige zaken zijn die floreren in de kuststreken,toeristische streken en gewoonlijk in streken met een goed weer zo dat er buiten kan worden gegeten.

We hopen dat deze kleine uiteenzetting je nuttig zal zijn op het uur dat je naar Spanje komt en kiest welk het meest aantrekkelijkste plekje is om ontbijt, lunch of avondeten te gebruiken of gewoon een aangename tijd met je vrienden door te brengen.

Help us maintain
Audiria through Paypal
Add to Google