Aprende español con audiotextos gratuitos

Tuesday, December 18th 2018 820 published chapters 11847 users
select your language: | Espaol | English |
User:   Password:      Forgot my password - New user

Een weekend toegewezen aan de schoonmaak (by AG)

In deze audiotekst van korte scenes, tonen we verschillende situaties die overal mogelijk kunnen zijn op het uur dat men start met de grote schoonmaak van het huis.

Marcos en diana zitten op een zaterdagochtend aan het ontbijt.Ze plannen de activiteiten voor het weekend en helaas zijn ze er zich van bewust dat een grote poetsbeurt nodig is.Dit is dan ook het belangrijkste plan voor dit weekend...

Diana:Luister, marcos,er zit niets anders op dan de de grote schoonmaak dit weekend te houden. Het is ongeveer zes maanden geleden en er zijn bepaalde zaken die dringend een poetsbeurt nodig hebben..

Marcos: Tja, Diana als wij elk weekend zouden poetsen dat zou niet slecht zijn!

Diana:Ja, dat gebeurt wel maar wat tijdens het weekend doen is een basisonderhoud, maar er zijn dingen die regelmatig moeten gebeuren en het is alweer tijd daarvoor.

Marcos: Goed, goed...concreet, wat wil je dat we speciaal doen dit weekend?

Diana:Wel kijk,Ik heb een lijst gemaakt van die uitzonderlijke dingen die we niet regelmatig doen en dus gereserveerd zijn voor de periodieke schoonmaak: ten eerste, de badkamertegeltjes kuisen;ten tweede,de keuken grondig kuisen;ten derde de kasten uitkuisen nadat we ze eerst hebben leeggehaald.

Marcos: Wacht, stop maar! Lijkt je dat al niet voldoende voor n weekend?

Diana:Goed,maar dan moeten we er op zijn minst twee weekends voor uittrekken , want mijn lijstje gaat nog verder...

Marcos y Diana zetten op een rijtje wat ze nodig hebben om de grote schoonmaak te kunnen uitvoeren...

Diana:Marcos zullen we eens kijken wat we nodig hebben voor de grote schoonmaak, want misschien moeten we nog naar de drogist om dingen die we niet hier hebben...

Marcos:'Ik ben n en al oor'.

Diana:Vooreerst hebben we een speciale detergent nodig om de tegeltjes te kuisen. Het is essentieel dat dat het juiste product is, zo niet krijgen we strepen.

Marcos:Ok, dat hebben we niet, noteer het op het boodschappenlijstje.

Diana:Bovendien kopen we rubberhandschoenen om onze handen te beschermen tijdens de poetswerken.

Marcos: Goed!

Diana:Eens zien, de belangrijkste benodigdheden hebben we, aftrekker, bezem, stofdoeken,dweilen,emmers... Geen probleem.

Marcos: Ah! We mogen niet vergeten een ontvettende detergent speciaal voor de keuken te kopen.

Diana:Dat is waar, goed idee, noteer het...

Marcos y Diana hebben reeds alles gereed en kunnen beginnen aan de grote schoonmaak...

Diana:Marcos, gaan we het werk verdelen, wat denk je? Ik zou me kunnen toeleggen op de badkamer terwijl jij de keuken doet.

Marcos: OK, Geef je me die rubberen handschoenen alsjeblieft, ze liggen op dat rek.

Diana: Ja, hier heb je ze...Ik ga enkele teiltjes met water vullen voor de schoonmaak van de tegeltjes. Ah! En ik neem ook nog een poetsdoek en enkele handdoeken om de tegeltjes te drogen zo dat er geen strepen zijn.

Marcos: Goed! Aan het werk!Nog n ding, heb jij de aftrekker( zwabber) nodig? Ik wil die graag bij de hand hebben want ik ben zeker dat ik op de ganse voormiddag meer meermaals zal knoeien met het water en ik verkies om het vervolgens op te ruimen zodat het hier geen zwembad wordt.

Diana:Dat is een goed idee,ik ga hetzelfde doen. Gelukkig hebben we twee emmers en twee dweilen zodat we er elk een kunnen nemen.

Marcos y Diana hebben enkele uren gewerkt. Ze besluiten even te stoppen om te rusten en iets te eten...

Diana: Zeg Marcos, hoe gaat het? Heb je al veel gedaan?

Marcos: Eigenlijk wel, want ik ben die keukenkasten van binnen aan het schoonmaken en dat is een zwaar werk: eerst alles eruit halen ,daarna poetsen met detergent, spoelen en dan uitdrogen. En daarna volgt het ergste!Die potten allemaal terug zetten!

Diana: Tja, de waarheid is dat het een behoorlijk zwaar en repetitief werk is.Maar het mijne is niet veel beter...Ik ben veel langer bezig met de tegeltjes dan ik dacht, omdat het water van deze stad veel kalk bevat krijg ik het een n keer niet proper en moet ik het vaker spoelen. En achteraf natuurlijk drogen om grrn strepen te krijgen.

Marcos:Dat poetsen is een zware zaak. We kunnen overwegenom iemand in te hurenvoor dit soort werken... al bij al we hebben hier beiden veel tijd ingestoken, het zou ons niet eens zo duur zijn...

Diana: Neen, geen denken aan!Want we hebben veel uitgaven en komen nauwelijks toe tot het einde van de maand...!Daarnaast is het heel gezond en houdt het ons fit!

Marcos y Diana zijn klaar met het deel van de poets dat ze hadden voorgesteld. Ze maken de balans op...

Marcos: Goed Diana,Ik denk dat ik al klaar ben met de keuken.Kijk, de kasten volledig schoon en alle apparaten op hun plaats. De tegels zijn zuiver, de ijskast ook en is ook vanbinnen gereinigd., de microgolfoven, de oven... en ik heb ook de vloer gedweild omdat ik veel water had geknoeid.

Diana:Wat een geluk! Want ik ben klaar met de badkamer,maar ik ben nu bezig met het kuisen van de kleerkasten. En het vergaat mij hetzelfde als jou,het duurt erg lang omdat je eerst alles moet leeghalen vooraleer te poetsen.Ik wist niet hoeveel kledij wij hebben!

Marcos:Tja,Dat komt door jou, jij houdt erg veel van de mode en koopt meer kleding dan dat nodig is. En nu word je daarvoor gestraft ...

Diana:ja, ik ben aan het bedenken wat ik ga doen met al die kleren,want de waarheid is dat ik bijna steeds hetzelfde aan doe : die kleren die me gemakkelijk zitten.

Marcos: Ik weet het. Maak een selectie van wat je niet meer aanstaat en vraag of n van je zuster erin geinteresseerd is, en als dat niet zo is geef je ze aan een vzw, want ik ben er zeker van dat er

veel arme mensen zijn die je hiervoor zullen bedanken ...

Diana:We gaan dit onderwerp laten rusten ...want ik moet verder werken. Komaan! Kom mij een handje helpen zodat we vlugger klaar zijn. En denk eraan dat we volgend weekend verder moeten gaan met de taken op mijn lijst.

Marcos:Bah! Stomme lijst! Verbrand die lijst!

Help us maintain
Audiria through Paypal
Add to Google